‘Voor de zorg van morgen hebben we generalisten harder nodig dan supergespecialiseerde artsen.’ | Marlies Telgenkamp

Nederland staat voor een grote uitdaging: een structureel tekort aan artsen buiten het ziekenhuis, terwijl er genoeg jonge dokters zijn. Wij werken samen met andere partijen aan oplossingen. Na onderzoeken, het Actieplan artsentekort en de campagne Next Level Dokter, lijkt de daling van de instroom af te vlakken en zijn er bij sommige opleidingen zelfs een stijging te zien. Maar het probleem is nog lang niet opgelost.

“Voor de zorg van morgen hebben we generalisten harder nodig dan supergespecialiseerde artsen,” zegt Marlies Telgenkamp, voorzitter van SBOH in een interview met het Financieel Dagblad.

Cruciale ingrepen
Telgenkamp vestigt haar hoop voor de korte termijn op twee belangrijke ingrepen om het artsentekort aan te pakken:

  1. Financiële drempels verlagen: SBOH en andere betrokken partijen hopen €50 miljoen los te krijgen bij het ministerie van VWS. Dit geld is nodig om de financiële drempel te verlagen. In extreme gevallen kunnen afgestudeerde artsen met werkervaring, zoals zaalartsen, tot wel €2.500 bruto per maand inleveren om te beginnen aan bijvoorbeeld de opleiding tot huisarts. Dit is een aanzienlijke drempel, vooral voor artsen met een jong gezin en een hypotheek. De salarissen voor artsen in opleiding buiten het ziekenhuis moeten daarom omhoog, aldus Telgenkamp: “De waardering voor de verschillende opleidingen moet echt veranderen.”  Het baart Telgenkamp dan ook grote zorgen dat VWS fors lijkt te gaan bezuinigen op publieke gezondheid.
  2. Aanpassing van het curriculum van de opleiding geneeskunde: Uit een enquête van De Geneeskundestudent blijkt dat 83% van de studenten tijdens hun zesjarige opleiding nooit in aanraking is gekomen met artsenberoepen buiten het ziekenhuis. De huisarts kennen ze nog wel, maar daarna wordt het snel minder. Om dit te verbeteren, pleit Telgenkamp ervoor dat bepaalde vakgebieden misschien een coschap (of tijd) moeten inleveren om ruimte te maken voor ervaring buiten het ziekenhuis. “De opleiding zal niet langer worden, dus de verdeling moet anders,” zegt ze.

Het tekort aan artsen buiten het ziekenhuis kan deels worden opgelost als afgestudeerde artsen dankzij betere voorlichting en voorwaarden kiezen voor een loopbaan buiten het ziekenhuis. “We kunnen geen dokter missen”, benadrukt Telgenkamp. De juiste verdeling van artsen is essentieel voor de toekomstige zorginrichting, waar samenwerking tussen verschillende medische professionals cruciaal zal zijn.

Lees het hele artikel.