Jaarlijkse ‘Ontbijt met de minister’ | Verhaal Karine van ‘t Land

Elk jaar organiseren KNMG en Medisch Contact het traditionele Ontbijt met de Minister, op de dag na Prinsjesdag. Dit jaar voor het eerst met minister Fleur Agema. KAMG-voorzitter Karine van ‘t Land mocht als één van de sprekers onze visie op gezondheid en zorg geven. Haar boodschap? Zet volksgezondheid op 1! Je vindt de tekst van haar toespraak hieronder.


Geachte minister, allen,
 

Hartelijk dank voor de uitnodiging om vandaag kort te spreken.  

En wat mooi om te kunnen aansluiten na Marjolein Tasche, met haar oproep voor méér extramurale artsen. Artsen midden in de maatschappij, dat is precies waarvoor ook wij staan. 

Ik wil graag ingaan op een onderwerp dat ons allemaal raakt: volksgezondheid. Volksgezondheid is een onmisbare pijler voor welzijn, welvaart en economische groei. Als onze bevolking gezond is, profiteren we daar op alle fronten van. Volksgezondheid vormt zelfs het fundament voor goede zorg: als mensen langer gezond blijven, kunnen schaars zorgpersoneel en onze zorgmiddelen efficiënter en doelgerichter worden ingezet. Dit maakt het gemakkelijker om warme, persoonlijke zorg in te zetten voor iedereen die dat nodig heeft. Daarom roep ik u namens KAMG, de Koepel voor Artsen Maatschappij + Gezondheid, op om volksgezondheid op 1 te zetten. 

KAMG is de koepel van beroepsorganisaties van artsen Maatschappij + Gezondheid. Onze profielartsen en geneeskundig specialisten werken op tal van gebieden aan het versterken van de volksgezondheid.  

Denk aan de artsen infectieziektenbestrijding bij de GGD’en, die dagelijks werken aan pandemische paraatheid. We hebben allemaal ervaren hoe noodzakelijk dat is. Covid ligt nog maar net achter ons. We weten niet wanneer de volgende pandemie volgt, maar komen zal hij. Artsen Maatschappij + Gezondheid staan dan in de frontlinie.  Daarom maak ik me grote zorgen over de berichten dat de investeringen in pandemische paraatheid weer worden teruggedraaid. Nederland investeert in dijken en deltawerken. Laten we ook investeren in stevige GGD’en en een sterk RIVM, met voldoende goed opgeleide professionals en een modern informatie en datasysteem. Voor een veilige en gezonde toekomst van Nederland.   

Daarnaast zijn ook de andere specialismen binnen Maatschappij + Gezondheid van cruciaal belang voor volksgezondheid. Denk aan vertrouwensartsen bij Veilig Thuis. Specialisten medisch advies en medische indicatie borgen een rechtvaardige toegang tot zorg. Donorartsen werken aan het veiligstellen van bloedvoorziening en orgaandonaties. Tuberculosebestrijdingsartsen waken over de bestrijding van deze ernstige ziekte. Farmaceutisch geneeskundigen werken aan de veiligheid en effectiviteit van geneesmiddelen. Artsen medische milieukunde zorgen voor een schone en veilige leefomgeving voor ons allemaal. Jeugdartsen tenslotte zetten zich in om de gezondheid en veerkracht van onze jeugd te versterken en zijn echte vaccinatiespecialisten.  

Wij wensen u toe dat u een ware minister van Volksgezondheid zult zijn, die de volksgezondheid écht op 1 zet. Vanuit onze koepel en als profielartsen en specialisten Maatschappij + Gezondheid helpen we u daar graag bij. 

  

Dank u wel. 

Karine van ‘t Land, voorzitter KAMG