Tussenevaluatie Green Deal Duurzame Zorg: KAMG’s bijdrage en volgende stappen

De Green Deal Duurzame Zorg 3.0 (GDDZ) is een breed samenwerkingsverband waarin zorgorganisaties, wetenschappelijke verenigingen en overheden zich committeren aan verduurzaming van de zorgsector. KAMG heeft hierin een dubbele rol: enerzijds als beroepsvereniging met specifieke verplichtingen, anderzijds als kennispartner die bijdraagt aan versterking van de pijlers van de Green Deal.

Nu de Green Deal op de helft van de looptijd is (2023-2026), is het tijd voor een tussenevaluatie. Wat heeft KAMG bereikt en waar ligt de focus de komende periode?

Verantwoordelijkheden als beroepsvereniging

Vanuit haar rol als beroepsvereniging heeft KAMG zich met de Green Deal gecommitteerd aan een aantal specifieke taken, waaronder:

  • Verankering van duurzaamheid in richtlijnen: KAMG en haar lidverenigingen zouden duurzaamheid integreren in behandel- en beroepsrichtlijnen. Dit blijkt in de praktijk een uitdaging, met wisselende voortgang per vereniging. De expertisegroep Planetary Health heeft aangegeven beschikbaar te zijn om te sparren over de duurzaamheid van aanbevelingen in richtlijnen.
  • Scholing en bewustwording: Er zijn concrete stappen gezet binnen opleidingen, zoals de inbedding van Planetary Health in AIOS-opleidingen en NSPOH-trainingen.
  • Hand-outs voor zorgprofessionals: De expertisegroep Planetary Health heeft concepten ontwikkeld, maar verdere uitwerking vraagt extra capaciteit.
  • Bijdrage aan maatschappelijke bewustwording: KAMG-leden participeren in discussies, congressen en initiatieven, maar structurele betrokkenheid blijft lastig door beperkte mankracht.
  • Oprichting van een ‘groene commissie’: De Green Deal vraagt van beroepsverenigingen om een ‘groene commissie’ in te stellen. Hoewel de KAMG-expertisegroep Planetary Health een bredere opdracht heeft dan alleen duurzame zorg, vervult deze groep feitelijk de rol van een groene commissie binnen KAMG.

Focus op taken als beroepsvereniging

De evaluatie laat zien dat er belangrijke stappen zijn gezet, maar ook dat de capaciteit binnen KAMG, haar lidverenigingen en de expertisegroep Planetary Health beperkt is. Daarom zal KAMG zich de komende tijd primair richten op het vervullen van haar taken als beroepsvereniging.

Als koepelorganisatie ondersteunt KAMG de lidverenigingen zoveel mogelijk bij het zetten van stappen op dit gebied. De komende jaren zal KAMG de voortgang van deze inspanningen halfjaarlijks evalueren in de Algemene Bestuursvergadering.

Meer weten over de Green Deal en de bijdrage van KAMG? Neem contact op met de expertisegroep Planetary Health of bekijk de voortgangsrapportage.