In the spotlight: Reflectiecommissie KOERS | In gesprek met Hanna Bos, lid van de Reflectiecommissie

Kan jij uitleggen wat de Reflectiecommissie van KAMG doet?

Heel kort gezegd: we proberen bij te dragen aan een goede opleiding die sterke en enthousiaste artsen M+G voor de toekomst oplevert. De commissie bekijkt kwaliteitsrapportages van opleidingsinstellingen en ‑instituten. Dat zijn verslagen over de inspanningen en PDCA cycli van alle betrokkenen bij een opleiding in een organisatie.

Elke opleiding of instituut moet een kwaliteitscyclus hebben waardoor de organisatie een goed en onderbouwd beeld heeft van alle domeinen die belangrijk zijn voor die kwaliteit. Deze domeinen staan in het Kwaliteitskader dat hoort bij KOERS. In KOERS staat beschreven hoe we met elkaar toezicht willen houden op de kwaliteit van de opleidingen in de sociale geneeskunde.

De Reflectiecommissie geeft feedback op de Kwaliteitsrapportages. Het geven van reflectie betekent dat de commissie de documenten doorneemt, complimenten geeft, interne tegenspraak of knelpunten kan signaleren en vragen kan stellen. Dit kan om inhoudelijke zaken gaan. Om daarvan een paar voorbeelden te geven: met betrekking tot veiligheid is het niet voldoende als opleiders of coördinatoren aangeven dat die goed is. We vragen dan hoe dat gemeten is en of aios de weg kennen naar een externe vertrouwenspersoon. Als er knelpunten gesignaleerd worden m.b.t. de tijd die praktijkopleiders of aios krijgen voor de opleiding, en de actie is ‘dit agenderen we in ons overleg’, dan kan de commissie vragen hoe het management betrokken is bij de opleiding.

En als het gaat om het proces, wil je graag wil terugzien dat de kwaliteitscyclus van een instelling goed functioneert.

Overigens, het aantal kwaliteitsrapportages die we voorbij zagen komen is flink gestegen, van ongeveer 10 in 2024 naar bijna 20 in 2025.

Vind je het leuk om dit te doen?

Ja, ik vind het fijn om te doen. We hebben een gezellig groepje met heel diverse collega’s, het thema is super belangrijk en relevant. Je krijgt inzicht in hoe er op heel verschillende manier met de beste bedoelingen aan kwaliteit gewerkt wordt. Maar ook hoe dat soms slimmer en handiger kan. Maar vooral is lid zijn van deze commissie voor mij een overzichtelijke manier om bij te dragen aan onze wetenschappelijke vereniging en beroepsgroep.

Wat staat er voor de toekomst op de planning rondom dit onderwerp?

KAMG wil de uitvoering van de kwaliteitscyclus ondersteunen. Daarom organiseert KAMG op 7 april een bijeenkomst voor opleidingsinstellingen en – instituten (zie bericht in nieuwsbrief!).

De rol van de wetenschappelijke vereniging is om overkoepelende verbeterthema’s voor de opleiding te formuleren. De (geanonimiseerde) reflecties van de commissie kunnen daar een bijdrage aan leveren.

Daarbij merken we dat de commissie meer werk krijgt omdat er meer kwaliteitsrapportages binnen komen – meer leden zijn daarom dringend gewenst!

 

Heb je vragen of zin om bij te dragen aan de kwaliteit van onze nieuwe generatie collega’s? Neem contact op met een van de leden van de commissie of met Lidewij Bosch. We zoeken bij voorkeur praktijkopleiders, en ook nog een nieuwe aios.

Wil je weten wat er in het jaarverslag 2024 van de Reflectiecommissie staat? Lees dan hier verder.