Vervolg debat over algemeen vuurwerkverbod – woensdag 19 februari 2025
Morgen vindt wederom een debat plaats over het invoeren van een algemeen vuurwerkverbod. Wij ondersteunen deze oproep met kracht, samen met de Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde (NVMM) en de AJN Jeugdartsen Nederland, vanuit maatschappelijke en medische noodzaak.
De infographic hieronder geeft een goed beeld van die impact van vuurwerk afgelopen jaarwisseling 2024-2025.
Daarnaast verwijzen we graag naar het artikel ‘Vuurwerk is niet alleen gevaarlijk, maar ook ongezond’ van de internist Henk van Halteren in Medisch Contact van donderdag 13 februari. Het artikel over de risico’s van het massaal afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling laat duidelijk zien dat de impact daarvan op de gezondheid zich niet alleen beperkt tot een toename in directe letsels maar ook tot een extra toename in meer voorkomen van luchtwegaandoeningen en hart-/vaataandoeningen bij grote groepen kwetsbare mensen, zoals bij mensen met COPD en Astma. Dit laatste als gevolg van het in korte tijd verhoogd vrijkomen van pieken fijnstof, PM2.5 en PM10, waaraan al dan niet ook allerlei zware metalen verbonden zijn. Daarnaast geven deze metalen ook een directe belasting van het milieu, in het bijzonder het grondwater en rioolwater. Blootstelling gedurende één dag – zoals gebruikelijk in het vuurwerkscenario – bleek geassocieerd met 1,1 procent toename in cardiovasculaire sterfte en 2,5 procent toename in sterfte door COPD. Deze getallen zijn niet schokkend, maar onderbouwen wel grondig het feit dat het kortdurend in steeds excessievere mate afsteken van vuurwerk slecht is voor mensen met hart- en vaatziekten en patiënten met een ernstige chronische longaandoening.
‘In de publieke discussie is veel aandacht voor het verkwistende karakter van vuurwerk, de verwondingen die kunnen optreden bij het afsteken ervan en asociaal gedrag door vuurwerkafstekers. Er is echter te weinig aandacht voor het vervuilende karakter van vuurwerk, dat kan leiden tot vroegtijdiger overlijden bij kwetsbare patiëntengroepen. Het enerzijds besteden van veel media-aandacht aan aperte vervuilers zoals Tata Steel en het tegelijkertijd wegzetten van vuurwerk als een feestje is een duidelijk voorbeeld van meten met twee maten. De gezondheidsrisico’s die optreden ten gevolge van de excessieve PM2,5-fijnstofuitstoot tijdens iedere nieuwjaarsnacht, verdienen meer aandacht bij de beslissing over het wel of niet invoeren van een algemeen vuurwerkverbod.’
Andere organisaties zijn welkom om zich ook aan te sluiten bij het Vuurwerkmanifest. Het Vuurwerkmanifest, een brede samenwerking tussen artsen, hulpverleners en dieren- en milieuorganisaties, vraagt al jaren aandacht voor de gevaren van consumentenvuurwerk. Met de toenemende steun van hulpverleners en lokale overheden wordt de roep om verandering steeds luider. Inmiddels wordt het manifest gedragen door meer dan 750.000 particulieren en organisaties. Voor meer informatie.