Dispensatie voor artsen in het buitenland: beleid KAMG

Werk je als (profiel)arts M+G in het buitenland? Let dan op, want vanaf 1 januari 2025 is de RGS gestopt met het automatisch verlenen van dispensatie. Het RGS heeft in juni 2024 hierover een brief rondgestuurd.

Tot nu toe konden (profiel)artsen M+G die in het buitenland wonen en werken vrijgesteld worden van deelname aan EIF. Dat beleid heeft de RGS voor alle sociaal geneeskundig artsen per 1 januari 2025 gewijzigd. RGS is van mening dat deelname aan EIF en ook EKE (de Externe Kwaliteitsevaluatie) voor de meeste artsen, die werkzaam zijn in het buitenland, uitvoerbaar is door de toegenomen digitale mogelijkheden.

Als een arts in bijzondere gevallen toch meent hieraan niet te kunnen voldoen, kan hij/zij alsnog dispensatie aanvragen bij de RGS. RGS zal dan beoordelen of de situatie bijzonder genoeg is om alsnog in deze specifieke situatie toch dispensatie te verlenen. Er dient dan bij de herregistratie een verklaring te worden overlegd van de wetenschappelijke vereniging, waaruit blijkt dat de arts om valide redenen niet aan EIF en EKE heeft kunnen deelnemen.

Beleid van KAMG hierbij is dat:

  • Dispensatie voor EIF alleen geldt voor (profiel)artsen M+G die voor een buitenlandse werkgever werken (met een andere maatschappelijke context en andere wetgeving) en ook geen Nederlands sprekende mensen (klanten/werknemers/collega’s) om zich heen hebben (waaraan feedback kan worden gevraagd).
  • Voor de Externe Kwaliteitsevaluatie (EKE) is er geen reden tot dispensatie, tenzij de aanvrager kan aantonen dat het disproportioneel lastig is om die groepsvisitatie te organiseren. (Wat heb je allemaal geprobeerd en welke collega’s hebben er ‘nee’ gezegd?)

 Als je als (profiel)arts M+G in het buitenland werkt, en denkt toch niet te kunnen deelnemen aan EIF of EKE, stuur dan een e-mail aan Bureau KAMG (bureau@kamg.nl)