De Glazen Spreekkamer: Samen Werken aan een Gezonder Nederland

Huisartsen Stefan en Alja vroegen aandacht voor gezondheid in Nederland door zich 50 uur op te laten sluiten in de Glazen Spreekkamer, en al die tijd te vasten.Ze ontvingen een reeks prominente gasten zoals Erik Scherder en Jaap Seidell. Ook Karine van ’t Land was te gast samen met jeugdarts Anouk van den Berg en directeur publieke gezondheid VWS Florien van der Windt. 

Tijdens het gesprek stond de gezondheid van onze jeugd centraal en werd onder andere gesproken over vapen, obesitas, alcohol. Drie grote vragen kwamen aan de orde: 

  • Wat is jouw gouden idee voor een gezonder Nederland?
  • Als jij morgen de baas zou zijn, wat zou je direct veranderen?
  • Wat is de grootste blinde vlek in hoe we nu met gezondheid omgaan?  

De Gouden Tip waarover Florien sprak
“De jeugdgezondheidszorg, de consultatiebureaus. Het is uniek in de wereld dat zij alle kinderen vanaf het eerste moment tot en met middelbare school door hun handen zien gaan, inclusief de ouders. Dat is zo’n mooie uitlaatklep voor zoveel belangrijke boodschappen zoals we die hier vanmiddag onder andere ook hebben besproken. Over wat nu wel of niet gezond is, over mentaal welbevinden en gezondheid. Ik draag ze zo’n warm hart toe en zie ook vaak van dichtbij hoe belangrijk het werk is wat daar gedaan wordt. Dat is het goud dat we in handen hebben en wat we verder kunnen versterken en bestendigen.”  

Karine vulde hierop aan: 

“Het is zo laagdrempelig, en zo aanwezig in de wijk, echt een sociale basis. Iedereen kan zonder verwijzing terecht. Voor kinderen van 0 tot en met 18 jaar. De samenwerking met scholen maar ook met het medische domein. Daar s de JGZ echt heel sterk in.”  

 ‘Als ik de baas van Nederland zou zijn…’
“Dat de financiering voor pandemische paraatheid weer structureel wordt. Tijdens Covid hebben we gemerkt hoe belangrijk dat is. We waren eigenlijk niet klaar voor een pandemie. We hebben keihard gewerkt en toen is het toch gelukt. Er is toen gezegd: Dat nooit weer. We moeten ervoor zorgen dat GGD’en goed zijn toegerust, dat er een goed informatiesysteem is, dat we genoeg mensen hebben klaarstaan voor een volgende pandemie. Want dat er ooit een pandemie komt, dat is wel duidelijk. Daar was een goede financiering voor geregeld, 300 miljoen per jaar. En helaas is die gesneuveld met de bezuinigingen bij VWS.“ aldus Karine. 

Florien vertelde over iets waar daadwerkelijk ook aan gewerkt wordt op dit moment: 
“We werken nu aan een investeringsmodel in preventie. Je zou de de baten van bewezen effectieve preventie willen gebruiken om te investeren in preventie. Dan kunnen we de investeringen doen die nodig zijn.” 

Een sterke aanvulling van Anouk: “In de JGZ levert 1 euro geïnvesteerd, 11 euro op!” 

De grootste blinde vlek in onze aanpak van gezondheid
Op de derde vraag werd in één zin gereageerd, wat leidde tot krachtige statements: 

Anouk van den Berg: “Kiezen voor gezondheid is niet alleen maar een kwestie van willen of niet willen, maar ook van niet kunnen.” 

Karine van ’t Land: “De klimaatcrisis is ook een gigantische gezondheidscrisis. Wie wordt daardoor meer geraakt dan onze kinderen?” 

 

Laten we samen blijven werken aan een gezonder Nederland!

 

Bekijk en luister het gesprek terug.

En hier kan je naar de podcast luisteren.