“Gewoon dagelijks fietsen is actief, duurzaam en gezond. Deze oproep steun ik van harte!”

Fatbikes en e-bikes zijn razend populair onder jongeren. Maar wat betekent dat voor hun gezondheid en veiligheid? Experts luiden de noodklok: jongeren bewegen steeds minder, terwijl het aantal ongelukken met deze snelle fietsen toeneemt.

Marloes Blom (AJN/KAMG) en Wim Gorissen (VAV/KAMG) hebben als leden van het Expertpanel Fietsen & Gezondheid bijgedragen aan de discussie over de noodzaak van regelgeving. De Beweegalliantie pleit, samen met andere partners, voor een minimumleeftijd van 16 jaar voor het gebruik van fatbikes en e-bikes. Een belangrijke stap om jongeren te stimuleren weer vaker op een gewone fiets te stappen en zo bij te dragen aan hun gezondheid én verkeersveiligheid.

Alarmerende trends:
🔹 Jongeren van 12-17 jaar fietsen wekelijks 50 minuten minder dan een paar jaar geleden
🔹 Slechts 40% van hen haalt de minimale beweegrichtlijnen
🔹 Meer ongelukken en overlast in het verkeer door snelle fietsen zonder helmplicht

In een recent artikel in het AD pleit de Beweegalliantie voor het stimuleren van meer beweging bij jongeren, met als focus het gebruik van de gewone fiets. Het doel is duidelijk: het aanpakken van overgewicht door jongeren weer meer te laten fietsen. Onze voorzitter Karine van ‘t Land heeft het opiniestuk ondertekend namens KAMG: “Gewoon dagelijks fietsen is actief, duurzaam en gezond. Deze oproep steun ik van harte!”