Onderzoek bruist onder jonge artsen Maatschappij + Gezondheid | KAMG Wetenschapsdag 2024

Vorige week maandag 7 oktober, vond de eerste KAMG Wetenschapsdag plaats over ‘Een gezonde toekomst met onderzoek door, voor en met artsen M+G’. Meer dan 70 artsen M+G, onder wie veel jonge artsen, namen deel en wisselden enthousiast ervaringen uit. Waar KAMG uit acht verschillende beroepsprofielen* bestaat, zijn er qua evidence based werken ook veel gezamenlijke interesses.  
 
De dag startte bij aankomst met lunch en posterpresentaties. Daarna deelden onderzoeker Yvonne Vendrig – de Punder, arts M+G, met compagnon Sjoukje M. beleidsmedewerker van Gemeente Amersfoort, hun aanpak, successen en uitdagingen rond hun actiegericht participatief onderzoek naar de Gezonde wijkaanpak. Vervolgens leerden de deelnemers in vier workshops, gericht op onderzoek in de praktijk, hoe een journal club op te zetten om wetenschappelijke artikelen beter te kunnen begrijpen en benutten, hoe richtlijnen te ontwikkelen en benutten voor evidence based werken, hoe participatief onderzoek in te zetten, en welke data beschikbaar zijn via de Gezondheidsmonitors voor hergebruik in sociaal geneeskundig onderzoek. De dag werd inhoudelijk afgesloten met een paneldiscussie met veel steun en vragen uit de zaal over een gezamenlijke KAMG kennisagenda.  
 
Het enthousiasme en de input van deze Wetenschapsdag – mede mogelijk gemaakt door NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health), KAMG | Voor artsen Maatschappij + Gezondheid en gastvrouw Amsterdam Public Health – zijn voor de KAMG wetenschapscommissie waardevol om op voort te bouwen. Wellicht kan deze succesvolle editie omgezet worden naar een serie. UMC Utrecht is al bereid volgend jaar als gastvrouw op te treden.  
 
Heb je ideeën of wil je helpen met de organisatie, laat het weten via bureau@kamg.nl!