Rianne Reijs, arts M+G/jeugdgezondheid over geneeskundestudenten die na opleiding buiten het ziekenhuis gaan werken: “Onnodig bewust onbekwaam”
De Universiteit Maastricht komt met een nieuw verplicht keuzeblok om geneeskundestudenten het ziekenhuis uit te krijgen. Het blok ‘Gezondheid, Preventie en Samenleving’ heeft als doel om masterstudenten met een andere bril naar gezondheid en zorg te laten kijken. Rianne Reijs is hier erg blij mee.
‘De opleiding is te veel gericht op ziekenhuiszorg. En je ziet ook dat studenten vol gaan voor hun droomspecialisatie, bijvoorbeeld neurochirurgie, terwijl er maar een paar plekken beschikbaar zijn. Dat leidt tot een soort concurrentiestrijd. Ze gebruiken dan hun coschappen om een indrukwekkend cv op te bouwen, heel specifiek in die richting. Maar uiteindelijk lukt een groot deel het niet om die droomspecialisatie waar te maken. Vaak kijken ze pas daarna wat er nog meer is en komen ze uit bij sociale geneeskunde. Dat is zonde van de tijd. Dat zijn verloren jaren.’